ÇORUM HABER’in 1985’te kuruluşunu izleyen yıllar…

Hüsnü Orhon, Çorum’un saygın şahsiyetlerinden biri. “Dişçi Hüsnü” olarak bilinir. Kendisini elbette 1970’li yıllardan tanıyorum, değer verdiğim bir büyüğüm. Ama, 1980’li yıllarda yakınlığımız daha da artıyor.

Hüsnü Ağabey, iş hayatına 1957 yılında başlamış, 1974 yılında İstanbul Üsküdar’da taş ve mıcır üretim tesisleriyle birlikte Orkisan’ı kurmuş.

Çorum’la öylesine güçlü duygusal bağları vardı ki, 1998 yılında Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde mermer işleme tesisini kurup, evlatlarına da Çorum’la ilişkilerini kesmemelerini vasiyet etmişti.

Dönemin Çorum Belediye Başkanı, merhum Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Ağabeyim, İstanbul’a gittiğinde Hüsnü Ağabey’in Üsküdar Meydanı’ndaki ofisini karargâh olarak kullanırdı. Yıllarca, benim de İstanbul’da ilk uğrak yerim orasıydı.

Hüsnü Ağabey, hayrının bir kısmını da Çorum’a yönlendirir, Ramazan’da yoksul çocuklara giyim yardımlarını bizzat ben dağıtırdım. Tabii, tüm okullardan mağdur öğrencilerin tespitini sağlayarak.

Hüsnü Ağabey’i 1999 yılında kaybettik.

Nur içinde yatsın.

*

Aileye yakınlığım ve Hüsnü Ağabey’in anısına duyduğum saygı nedeniyle, oğlu Kenan’la da ilişkim hiç kopmadı.

Kendimi hep “öz ağabeyi” gibi hissettim. O da hiç saygıda kusur etmedi, bir “öz kardeş” gibi…

Bir araya gelmemiz fazla sık olmasa da, telefonla çok sık görüşüyorduk. Her konuşmamızda, heyecanla yeni bulduğu mermer yataklarından veya mermer fabrikasındaki yeniliklerden bahseder, geleceğe hep umutla bakardı.

Çokça da siyaset konuşurduk.

Babası Hüsnü Ağabey gibi Kenan da “merkez sağ” çizgideydi. DYP’nin Üsküdar İlçe Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştu. O dönemin DYP Genel Başkanı, günümüzün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakın dostluğu halen devam ediyordu.

Hiç kuşku yok ki, son dönemde Kenan Orhon da Ak Partiliydi ve iyi insanların, doğru insanların partide hak ettikleri yere gelmeleri için çaba gösteriyordu. Örneğin, son seçimlerde Prof.Dr. Lütfi Akca’nın milletvekili olmasını çok arzu ediyordu.

Ama, bir kişiyi desteklerken, onun rakibi konumundaki siyasetçileri kötülemek, karalamak gibi bir huyu da yoktu. Herkesle ilgili güzel düşünür, güzel konuşurdu.

Sevgi insanıydı.

*

Evet, “sevgi insanı” olmak, “gerçek dost” olmak, “iyilik ve güzelliklerle dolu bir yürek” taşımak…

Kenan Orhon’u tanıyan, dost olan herkes, eminim ki O’nun “iyi insan” olduğu noktasında birleşecektir.

Nitekim, Eylül 2017’de, Tansu Çiller döneminde DYP İstanbul İl Başkanı olan, işadamı, fotoğraf sanatçısı Muhsin Divan, eşi Seçkin Divan’la birlikte Çorum’a gelmişti.

Ben Muhsin Divan’ı tanımıyordum, ama Kenan, “Ağabey, çok iyi bir dost, entelektüel bir insandır. Hülya yenge ile birlikte senin de bulunmanı istiyorum” diyerek Hasan Zahir’de verdiği akşam yemeğine davet etmişti.

Son derece keyifli bir akşam yemeği, ardından ertesi gün gazeteyi ziyaret…

*

Şimdi o Muhsin Divan, “Bir arkadaşın ölümü” başlıklı son derece duygusal bir yazı kaleme almış.

Kenan’ın oğlu sevgili Kerem Hüsnü Orhon, bu yazıyı sosyal medyada paylaşmış…

Ben de bu sayfaya alacağım.

Kenan’ın zamansız kaybını haber aldığımdan beri, deyim yerindeyse kimyam bozuldu.

Çok üzgünüm.

Acımı ifade edecek sözcükler bulmakta, gerçekten yetersiz kalıyorum.

Ah be Kenan!

Acelen neydi be Kenan?

Seni hiç unutmayacağım, hep sevgiyle anacağım.

Mekânın cennet olsun kardeşim.

Kenan Orhon ve oğlu Kerem Hüsnü Orhon, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte…

Kenan Orhon, ÇESİAD Başkanı Mehmet Karaca ile birlikte, o sırada Başbakanlık Başdanışmanı olan eski Müsteşar Prof.Dr. Lütfi Akca’yı ziyareti sırasında…(Şubat 2018)

İstanbul’da yaşayan Çorumlular tarafından sevilen ve sayılan Kenan Orhon, ofisinde, Necati Şahin, Oktay Kılıç, Yaşar Soluk, oğlu Kerem ve Turan Utku ile birlikte…(Nisan 2018)

Merhum Hüsnü Orhon, Çorum’un ileri gelenlerinin uğrak yeri olan Üsküdar’daki ofisinde…

Kenan Orhon

ÇORUM HABER Genel Müdürü Mehmet Yolyapar ile çalışma arkadaşları Selda Fındık ve Aliye Öncel, Organize Sanayi Bölgesi’ne yaptıkları bir ziyarette, Orkisan Mermer’de Kenan Orhon’un da konuğu olmuşlardı. (Mart 2018)

Bir selfie…Kenan Orhon ve oğlu Kerem…