Günlerdir, değişen ABD yönetiminden bir dünya barışı beklenmekte, demokrasi beklenmekte… Biz de diyoruz ki:

Ey, ABD başkanlarından umut bekleyen, keramet bekleyen ülkeler!

Ey, ABD başkanlarından umut bekleyen, icazet beleyen siyasi kimlikler!

Artık emperyalizmi tanıyın, emperyal ülkeleri tanıyın, emperyal politikaları tanıyın…

İşte bu nedenle ABD’nin darbeci politikalarına bir bakmak gerekti.

Yıl 1953, İran… 1951’de Başbakan olan Musaddık, bugünkü adı BP olan İngiliz şirketinin işlettiği İran petrollerini millileştirir. Ama 1953’te CIA-İngiliz işbirliğinde kanlı bir operasyonla devrilir. O günün ABD Başkanı, 34’üncü başkan olan Eisenhower’dir.

Yıl 1954, Guatemala… CIA destekli darbe ile Devlet Başkanı Arbenz devrilir. Yönetime ABD işbirlikçisi cuntalar getirilir. O günün ABD Başkanı da Eisenhower’dir.

Yıl 1955, Arjantin… ABD'nin desteğiyle Devlet Başkanı Peron'a darbe yapılır. Peron'un başlattığı millileşme hamlelerine son verilir. Arjantin ekonomisi IMF ve Dünya Bankası güdümüne alınır. ABD Başkanı yine Eisenhower’dır.

Yıl 1961, Küba… Hedef, Fidel Castro yönetimidir. Ambargo ve sabotajlarla yetinmeyen ABD, 1961'de fiili müdahaleye kalkışır. Meşhur “Domuzlar Körfezi” çıkarması yapılır, ama başarısız olunur. ABD Başkanı, 35’inci başkan olan Kennedy’dir.

* * *

Yıl 1964, Brezilya… İşçi Partili Devlet Başkanı Goulart’ın, Amerikan tekellerini tehdit eden reform planları ve sosyalist ülkelerle kurulan ilişkiler nedeniyle ABD destekli darbe yapılır. ABD Başkanı, 36’ıncı başkan olan Johnson’dır.

Yıl 1965, Dominik… Önce bir iç savaş yaratıldı. Müdahale etmek amacıyla ülke ABD tarafından işgal edildi. O günün ABD Başkanı da Johnson idi.

Yıl 1973, Şili… Sosyalist Başkan Salvador Allende, 1970’te başkan olur olmaz bakır madenlerini millileştirir. Ardından büyük bir millileştirme hareketi başlatır. Ama ABD destekli bir darbeyle devrilip öldürüldüğünde ABD Başkanı, 37’inci başkan olan Nixon idi.

Yıl 1983, Grenada… Karayipler'de bir ada devlet… Sol hükümeti yıkmak için ABD tarafından işgal edildi. Dönemin ABD Başkanı, 40’ıncı başkan olan Reagen idi.

Yıl 1989, Panama… CIA ilişkisi olan Devlet Başkanı Noriega’nın ABD ile ters düşmesi nedeniyle “baskıcı rejim” gerekçe yapılır. Panama işgal edilir. ABD işbirlikçisi bir yönetim oluşturulur. Dönemin ABD Başkanı, 41’inci başkan George H. W. Bush’dur.

Yıl 1994, Haiti… Karayipler’de Dominik ile aynı adayı paylaşan, siyah kölelerin kurduğu Haiti, ABD tarafından işgal edilir, ABD yanlısı iktidar oluşturulur.

O gün ABD Başkanı, 42’inci başkan olan Bill Clinton’dır.

* * *

Yıl 2001, Afganistan… 11 Eylül saldırıları gerekçe gösterilir. ABD tarafından 2001’in Ekim’inde işgal edilir. Asıl amaç, Sovyetler Birliği’nin dağılması nedeniyle Asya’nın göbeğine yerleşmek, Afganistan’da işbirlikçi bir yönetim oluşturmaktır.

Dönemin ABD Başkanı, 43’üncü başkan olan George W. Bush’dur.

Yıl 2003-2011, Irak… Amaç, Arap milliyetçiliğine dayalı Baas Partisi hükümetini devirmek, Irak'ın silah gücünü yok etmektir. ABD öncülüğünde koalisyon güçleri tarafından işgal edilir. ABD kontrolünde federal bir yapı inşa edilir. Petrol yataklarına el konulur.

Ve ne zaman biteceği belli olmayan etnik ve dini çatışmaların önü açılır.

ABD Başkanı 2003’te baba Bush, 2011’de oğul Bush’dur.

Yıl 2011, Libya… BMGK'ne karar aldırılır. ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Libya bombalanır. Adeta yerle bir edilir. 22 Ağustos 2011 günü Kaddafi öldürülür. Libya petrollerine el konulur. Ve Libya, ne zaman biteceği belli olmayan iç çatışmalara hapsedilir.

Dönemin ABD Başkanı ise 44’üncü başkan olan Obama’dır.

Yıl 2011-2013, Suriye… Hedef, Ortadoğu haritasının yeniden oluşturmak, doğum yeri Suriye olan Arap milliyetçiliğini boğmaktır; oluşturulan terör örgütleriyle sınırları yok etmek, parçalanmış bir Suriye yaratmak, petrol bölgelerini kontrol altına almaktır. Bunun için ülke bombalanır, ABD güçleri Suriye’ye yerleştirilir. Ki, Türkiye ve İran da bu hedefin içindedir.

Ve Suriye, terör örgütlerinin yerleşim alanı olur. Dönemin ABD Başkanı, Obama’dır.

* * *

Yıl 1980, Türkiye… Arkasında ABD’nin olduğu 12 Eylül darbesi… CIA ajanı Paul Henze “Bizim çocuklar başardı” diye rapor verir. ABD Başkanı, 39’uncu başkan Carter’dır.

Yıl 2016, Türkiye… ABD destekli FETÖ örgütünün 15 Temmuz’da kanlı bir darbe kalkışmasıdır. O günün ABD Başkanı ise Obama’dır.

Yıl 2002, Venezüella… Başkanı Chavez’e ABD destekli darbe girişimi yapılır, halkın ve ordunun karşı duruşuyla püskürtülür. ABD Başkanı, 43’üncü başkan olan Bush’dur.

Yıl 2019, Venezüella… ABD yönetimi, seçilmiş başkanı Maduro’yu tanımıyorum, muhalefet lideri Juan Guaido’yu başkan olarak tanıyorum der.

Amaç, “Latin Amerika Milliyetçiliği”ni bastırmak, Venezüela petrolüne sahip olmaktır. Dönemin ABD Başkanı ise 45’inci başkan olan Trump’tır.

Ve son söz:

Yukarıda sözü edilen bu darbeler, o ülkelere demokrasi getireceğiz diye yapılmıştır.

Ön bahçesi olan Karaipler’de, arka bahçesi olan Latin Amerika’da milli politikalara izin vermeyen, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren ABD başkanlarından dünya barışı beklenmez, demokrasi beklenmez, beklenemez. Çünkü emperyalizmin doğasına aykırıdır.

Demokrasiyi ve barışı, ülkeler kendi yaratacaktır.

Elbette emperyalizme dik durarak, elbette işbirlikçi yönetimlerden kurtularak…