11.Üniversitelerarası Avrupa Futsal Şampiyonası, Hitit Üniversitesi’nin evsahipliğinde Çorum’da yapıldı. Çorum, geçtiğimiz Ekim ayındaki Üniversitelerarası Dünya Güreş Şampiyonası’ndan sonra ikinci kez uluslararası bir spor organizasyonuna evsahipliği yaptı. Ufak tefek aksaklıklar yaşandı elbette ama genel olarak Çorum’un çok iyi bir evsahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Ülke temsilcileri Çorum’dan memnun ayrıldı. Yeni tesislerin de hizmete açılmasıyla Çorum artık uluslararası organizasyonlarla daha çok adını duyuracak. Gerek Dünya Şampiyonası, gerekse Avrupa Şampiyonası’nın Çorum’da yapılmasına katkı sağlayan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

***

Türkiye Futbol Federasyonu, yeni sezon için 2. ve 3.ligde mücadele edecek tam 90 kulübün altyapılarını Bölgesel Gelişim Liglerine almama kararında geri adım atmadı. Bu kararın birinci nedeninin özellikle U14 ve U15 yaş gruplarında cinsel istismarla ilgili şikâyetler olduğunu öğrendik. 200’den fazla şikâyet olduğu belirtiliyor. İğrenç olay kadar rakam da korkunç. Şikâyet sayısının 200’lere ulaşması, bugüne kadar yapılan şikâyetlerin örtbas edildiğini akıllara getirmiyor değil. Yoksa şikâyetleri biriktirmek yerine suçlularla ilgili işlem yapılsaydı, bugün böyle saçma sapan bir karar almaya gerek kalmazdı.

Bana sorarsanız, U14 Ligi zaten sağlıklı şekilde oynanmıyor. Çünkü bu yaş kategorisindeki sporcular TEOG nedeniyle iki arada bir derede kalıyorlar. Sporcu velileri de kulüp ve okul arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyorlar. Bence, Federasyon’un U14’ü Gelişim Ligi’nden çıkartıp U15, U16, U17 ve U19 yaş gruplarında eski uygulamayı devam ettirmesi en mantıklı çözüm yolu.

2. ve 3.Lig takımlarının Gelişim Lig’ine alınmaması sporcu kaynağı kendi altyapısı olan birçok kulübü de zor durumda bıraktı. Bugün transfer yasağı olan Kocaelispor gibi Türk futbolunun önemli kulüpleri bu karar nedeniyle zor duruma düştü.

Bir de şunu çok merak ediyorum. Bugün altyapısı en iyi kulüp hangisi diye soracak olsak, cevap hiç tartışmasız Altınordu olur. Altınordu bugün 1.Lig’de mücadele ediyor. Peki, diyelim ki, Altınordu 2.Lig’e düştü. O zaman ne olacak? Bu kararı alanlar tüm bunların hesabını yaptı mı dersiniz? Hiç sanmıyorum. Çünkü Bay Otorite şimdi tatil modunda. 90’cık kulüp ve binlerce sporcunun geleceği mi önemli, karıştığı kavga olayından aklanması mı? Tabi ki ikinci şık!

Daha önce de söyledim. 2. ve 3.Lig kulüpleri Federasyon’un umurunda bile değil. Varsa yoksa Süper Lig, biraz da 1.Lig. Gerisi olmasa da olur.

Yılda birkaç organizasyon… Kulüp Başkanlarını doldur uçağa bir yurtdışı maçına götür. Yedir, içir, gezdir… Sonra genel kurulda kalksın eller… Oh, ne güzel dünya. Dünya Kupası’na katılamasak da, Avrupa Şampiyonası’na seyirci kalsak da Türk futbolu çağ atlıyor. Milli Takım evde kalsa da önemli değil. Ne de olsa televizyon izlemeyi seven bir milletiz. Dizi kervanına bir de Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası maçlarını eklemenin kime ne zararı olabilir ki! Yeter ki bu düzen bozulmasın, birilerinin rahatı kaçmasın!