1. Vergi Yapılandırması Bozulan Mükelleflerde Uygulamanın Usul ve Esasları:

7159 sayılı Kanunun 11. maddesiyle, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde 28.12.2018 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulara, ihlale neden olan tutarları ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dahil) geçen süre için ödemede gecikilen her ay ve kesri için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemeleri halinde Kanun hükümlerinden yeniden yararlanma imkanı sağlandı.

İmkandan yararlanılabilmesi için;

a) 7143 sayılı Kanun kapsamında borçların yapılandırılmış olması,

b) 28.12.2018 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmemesi nedeniyle Kanun hükümlerinin ihlal edilmiş olması,

c) İhlale neden olan tutarların, ödenmesi gereken tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dahil) geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi,

gerekmekte.

7143 sayılı Kanundan yararlanmak üzere süresinde başvurmayanlara yeni bir başvuru hakkı tanınmadığından, süresinde başvuruda bulunmayan borçluların yeni Kanundan yararlanma imkanı da bulunmuyor.

Mükellefler yeni yasal düzenlemeden yazılı bir başvuruya gerek olmaksızın yararlanabilecekler.

Örnek:

7143 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran ve 9 eşit taksitte ödeme seçeneğini tercih eden borçlu, 15.10.2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi gereken ilk taksiti ödemediğinden, Kanundan yararlanma hakkını kaybetmiştir. Borçlunun ödemediği birinci taksit tutarını 15.10.2018 tarihinden (bu tarih hariç), ikinci taksit tutarını da 30.11.2018 tarihinden (bu tarih hariç) ödeme tarihine kadar (bu tarih dahil) geçen süre (her ay ve kesri) için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi halinde, Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edecek.

Öte yandan yeni düzenleme ile 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresi 28.2.2019 tarihine kadar uzatıldı. Söz konusu taksitlerin ödeme süresi tahsil dairelerince re’sen uzatılacağından, borçlulardan ayrıca yazılı başvuru istenmeyecek.

Matrah ve/veya vergi artırımında bulunduğu halde tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyerek maddeden yararlanma hakkını kaybetmiş olan mükellefler de ihlale neden olan tutarları yukarıda belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edecekler.

Matrah ve/veya vergi artırımında bulunulması üzerine tahakkuk eden tutarlara ilişkin 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de aynı şekilde uzatıldı. Uzayan ödeme süresi için herhangi bir zam, faiz uygulanmayacak ve tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayıda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2019 yılı Şubat ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerinde ise herhangi bir değişiklik söz konusu değil.

Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulardan, yapılandırılan alacaklara karşılık cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar, borçlunun yeni Kanun hükümlerinden yararlanması durumunda, ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak mahsup edilecek. Bu şekilde yapılan mahsup sonrasında ödenmesi gereken tutarlardan fazla ödendiği tespit edilen tutarlar ise mükellefe iade edilecek. Bu işlemin yapılmasında borçlulardan herhangi bir müracaat aranılmayacak ve cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar, tahsil edildikleri tarihler dikkate alınmak suretiyle tahsil daireleri tarafından re’sen mahsup edilecek. Ancak Kanun kapsamında yapılandırılan borçlara karşılık cebren veya rızaen tahsil edilen tutarların mahsubu sonrası ödenecek tutarlarda değişiklik meydana gelebileceğinden, bu durumda olan borçluların ödenecek tutarları öğrenebilmeleri için ödemelerini yapmadan önce ilgili vergi dairesi ile irtibata geçmelerinde fayda var. Benzer şekilde matrah ve/veya vergi artırımına ilişkin tahakkuk eden vergileri Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödememeleri nedeniyle artırım hükümlerinden yararlanma hakkını kaybeden mükelleflerden 28.12.2018 tarihinden önce cebren veya rızaen tahsil edilmiş olan tutarlar da, taksitle ödeme seçeneğini tercih etmiş olan mükelleflerde artırıma ilişkin taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak mahsup edilecek.

2. SGK Yapılandırması Bozulan Mükelleflerde Uygulamanın Usul ve Esasları:

7159 sayılı Kanunun getirdiği düzenleme ile yapılandırmadan yararlandığı halde değişik sebeplerden dolayı ödeme yapamadığı için yapılandırması bozulan SGK borçlularına da ödenmeyen taksitler için yeni bir hak tanındı.

Ödeme yapılmadığı için yapılandırması bozulan sigortalılar aşağıda sayılan şartlar çerçevesinde yapılandırma hakkından tekrar faydalanabilecekler:

a) 7143 sayılı Kanun kapsamında peşin ödemeyi tercih edenlerce, ödenmeyen peşin ödeme taksit tutarının (%90 indirim olmaksızın) esas borcun gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE ile güncellenmiş tutarı, 08.9.2018 tarihinden (peşin ödemenin son tarihi SGK tarafından 07.9.2018 tarihine uzatıldığı için) ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi halinde,

b) 7143 sayılı Kanuna göre süresinde ödenmeyen birinci taksit tutarı 08.9.2018 tarihinden ve ikinci taksit tutarı 01.11.2018 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi halinde,

c) 5510 sayılı Kanunun geçici 17. ve geçici 63. maddeleri kapsamında durdurulan sigortalılık sürelerini yapılandırma kapsamında ihya etmek için talepte bulunan sigortalıların ihya tutarını, son ödeme tarihi olan 08.9.2018 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28.2.2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemeleri halinde,

7143 sayılı Kanuna göre yapılandırma hakları ihya edilecek.

Son ödeme süresi 31.12.2018 olan 3. taksitin ödeme süresi ise herhangi bir faiz aranmaksızın 28.02.2018 tarihine uzatıldı.

Öte yandan 2018/Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayı prim borçlarından 2’den fazlasını zor durum hali olmaksızın ödemedikleri için yapılandırması bozulanlar da ödenmeyen cari ay prim borçlarını, ilgili cari ayın son ödeme tarihini takip eden günden 28.2.2018 tarihine kadar gecikme zammı ile birlikte tam olarak ödemeleri halinde bu aylar cari dönem ihlali olarak değerlendirilmeyecek.

7143 sayılı Kanuna göre yapılandırması bozulan işverenlerden cebren veya rızaen tahsil edilen tutarlar, tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak en eskisinden başlanılarak ihya edilen yapılandırma taksitlerine mahsup edilecek; arta kalan tutar olması halinde, ilgili mevzuat hükümlerine göre iade edilecek.