14. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere istisna edilmiş işlemlerde indirilemeyen Katma Değer Vergisi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iadeye konu edilebilecek.

15. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verildi.

16. KDV Kanununda değişiklik yapılarak “Hasılat esaslı vergilendirme sistemi” getirildi. Buna göre ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç deflerine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanların talep etmesi halinde, hasılatları üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme yapıldı (Bu düzenleme 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek).

17. Maliye Bakanlığına Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatma konusunda yetki verildi.

18. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımları da istisna kapsamına dahil edildi. Ayrıca Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 20. maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanındı.

19. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden istisna edildi. Ayrıca taksi, dolmuş, minibüs ve umum servislere ait ticari plakaların, 6.4.2018 tarihinden önce elden çıkarılmasından doğan kazanç ve işlemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir işlemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, vergi cezası kesilmeyecek, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecek. Tahsil edilen tutarlar ise red ve iade edilmeyecek.

20. KDV iadelerinde vergi müfettişlerince yapılacak iade incelemelerinin süresi üç ay olarak belirlendi. Bu süre idarece 2 aya kadar uzatılabilecek (Bu hüküm 1.1.2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak yapılacak incelemelerde uygulanmak üzere 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe girecek).

21. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (binde 30) oranında harç alınacak.

22. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere de KDV iadelerinde rapor düzenleme yetkisi verildi. Serbest muhasebeci mali müşavirler beyannamelerini imzaladıkları dönem ve mükelleflerle sınırlı olmak kaydıyla KDV İade raporu düzenleyebilecekler.

Uygulamaya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı rapor düzenleyecek serbest muhasebeci mali müşavirlerde aranacak nitelik ve şartlar ile rapor düzenlenebilecek iade türlerini ve azami iade tutarlarını tespite ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılındı.

Serbest muhasebeci mali müşavirler, iadeye ilişkin düzenledikleri raporların doğru olmasından sorumlu tutulacaklar. Düzenledikleri raporun doğru olmaması halinde, rapor kapsamı ile sınırlı olmak üzere ziya uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacaklar.

Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısında bulunan bazı önemli düzenlemeler ise Meclisteki görüşmelerde tasarı metninde çıkarıldı. Grup katma değer vergisi mükellefiyeti, sonraki döneme devreden KDV’nin iadesi, 31.12.2018 tarihi itibarıyla mükellefler tarafından indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin ayrı bir hesapta izlenmesi ve iadesi uygulaması Plan ve Bütçe Komisyonu metninde yer almakla birlikte TBMM Genel Kurul görüşmelerinde yasa metninden çıkarıldı.