Soner Yalçın’dan öğrendik,

Doğru ve hukuk çerçevesinde karar vermesi, fikir beyan etmesi gereken kişilerin,

İlgili kanunu yorumlaması için oluşturulan kurulda, saatlerce sustuktan sonra sessiz sedasız karar verdiklerini.

17 senedir yazdıkları filmi yönetenlerin daimi öğrencileri gibi…

Herkes biliyor ki onlar oraya özellikle seçilerek atanmışlardı.

Yeminleri var mıydı atanırken?

Veya olması gereken vicdanlarını nerde bırakmışlardı?

YSK hâkimlerine Veysel Ayhan’ın bir yazısı ile sormak istiyorum; ( Yeni Hayat 2016)

Cerrahsınız. Hasta ameliyat masasında önünüzde yatıyor. Müdahale edeceksiniz. Telefonunuz çalıyor. Talimatlar geliyor; “Böbreğini al bize lazım. Kalp kapakçığını tıka, kanına zehir enjekte et, veya bırak ölsün”

Doktor bu talimatları yerine getirirse mesleğine ihanet etmiş, Hipokrat yeminini çiğnemiş olur.

Adaleti temsil edenler ise;

“Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine and içerim.” diye yemin ederler.

Almanya Anayasası’na göre yargıçlar bağımsızdır ve sadece kanunlara bağlı olarak hareket ederler.

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, federal mahkemeleri hem Kongre’den hem de Başkan’dan bağımsız tutmak için her türlü çabayı gösterir

Avusturya Anayasası hâkimler yargısal görevlerini yerine getirirken bağımsız şekilde hareket ederler. Bir hâkim; kanunda, yargıyla ilgili idari davalar için öngörülen haller hariç olmak üzere, kendisine tanınan yargı yetkisini kanunlara ve muhakeme usullerine göre icra ederken,

Belçika Anayasasına göre, hâkimler yargı görevlerini yürütürken bağımsızdırlar.

Hâkimlik ve savcılık mesleği ve teminatı ile ilgili Danimarka Anayasası’nda bir madde yer almaktadır. Buna göre, hâkimler, görevlerini yerine getirirken her bakımdan kanunla bağlıdırlar.

Fransa Anayasası’nın 8. Bölümü yargı konusuna ayrılmıştır. Buna göre, Cumhurbaşkanı yargı erkinin bağımsızlığının garantörüdür

İspanya anayasasında hâkimler ve yüksek hâkimler ile savcılar aktif hizmet esnasında diğer kamu görevlerini üstlenemez, siyasi parti veya sendikalara yakın davranamazlar.

İrlanda Anayasası’nda diğer ülke anayasalarından farklı olarak hâkimler ve savcılar için görevlerine başlarkan zorunlu olarak imzalamaları gereken yemin metni vardır. Buna göre atanan her hâkim Anayasa’da yer alan aşağıdaki metni imzalar:

“Yüce Tanrının huzurunda, layıkıyla, sadakatle, bilgim ve yetkimle en iyi şekilde Mahkeme Başkanlığını yürüteceğimi ve hiç kimseden korkmadan ya da kimseyi kayırmadan, kimseye sevgi ya da kötü niyet beslemeden, Anayasa ve yasaları koruyacağıma ciddiyetle ve içtenlikle söz verir ve ilân ederim. Tanrı bana yol göstersin ve güç versin.”

Dünya ülkelerinde hâkimler bu kadar özgür işte.

Türkiye’nin ekonomik, sosyolojik, kültürel ve insan yoğunluğu bakımından ülke şimendiferine lokomotif olan İstanbul’un gargaraya getirilerek seçimi iptal oldu

Sonra YSK gerekçeli kararını açıkladı ve inanıyorum ki, tüm dünya devletlerinde adaletin temsilcileri ders çıkarmıştır kendilerine.

Ülkemizde yaşanılan bu garabet ve bizim 7 ADAM dram filmi gibi hep akılda kalacaktır.

Her Gününüz Güzel Olsun.