Sevgi, canlı, cansız, insanların her varlığa (her canlıya ve cansıza) karşı duyulan en içten saf duygulardır.

İlgi duymak, kendine yakın hissetmek, bağlılık göstermek, olumsuz-ters davranışlardan uzak durmak, hemcinslerine kardeş gibi davranmak, sevenin sevilenle bir olmak, beraber olmak istek ve arzusuna sevgi denir. Sevginin coşkulu haline aşk, aşkın coşkulusuna da sevda denir.

Bir nesneyi, varlığı aşk ve sevda ile sevmek ise sevginin doruğudur. En yücesidir. Bir de kara sevda vardır ki, maalesef bu da aşkın karanlık hastalığa dönüşmüş halidir ve bu, konumuzun dışındadır. Esas sevgi, bütün sevimsizlikleri ortadan kaldırıp onları sevgi haline dönüştürebilmektir.

Sevgi deyip geçmeyin. Sevgi; kişinin, ailenin, toplumun ve toplumların huzurunun, güveninin, emniyetinin yani mutluluğunun ana unsuru ve sarsılmaz temelidir.

Sevgi; insanların birbirlerine karşı olan sevgisinin, değerinin, hoşgörünün, barışın, tolumsal güvenin doğal bir sonucudur. Sevgi, insanlar arasındaki bölüşüm, paylaşım, yardımlaşma ve dayanışmanın da sğlanmasında ana unsurdur.

Sevgi, islam Türk kültüründe güzel bir söz vardır. Çok da önemli bir sözdür: Elemler, kederler, sakıntı ve stresler bela ve musibetler sevgili ile paylaşıldıkça azalır. İyilikler, güzellikler, mutluluklar ise paylaşıldıkça çoğalırlar.

Demek ki toplumsal barışın, huzur ve mutluluğun anası sevgidir, sevmektir, sevilmektir.

Bunun aksi ise kişiler ve toplumlar arasındaki ayrışmalar, kutuplaşmalar, iteleme, öteleme, horgörmeler, farklılaştırma, dışlamalar ise, toplumda sevgi bağlarının kapsamasına ve sevginin ortadan kalkıp yerine toplumda kin, nefret, haset, fesat ve düşmanlıkların yerleşmesine neden olmaktadır. Bu durum Allah korusun bir toplum için en büyük yıkım ve felakettir. Onun için diyoruz ki, sevgi çok önemli ve kutsal bir duygudur.

İşte; güzel Çorum insanının birliğini, dirliğini, esenliğini, güzelliğini, beraberliğini sağlamak, var olan halini daha da yüceltmek, Çorum’umuzu huzur ve mutluluklar şehri yapmak, sevgi şehri haline dönüştürmek amacı ile senenin her Şubat ayının 3. haftasını Toplumsal Sevgi Haftası ilan etmek ve bu sene 3. Çorum sevgi haftasını kutlamak çok önemli bir etkinlik ve hayırlı bir teşebbüstür diyoruz.

Bu hafta nedeniyle bütün Çorum halkını sevmeye, sevilmeye, aradaki pürüzleri ortadan kaldırıp sevgiyi daha da ilerilere taşımaya davet etmek son derece toplumsal bir güzellik olayıdır. Bu konuda öncülük yapanları ve bu etkinliğe katkı sağlayanları, birlik ve beraberliğe her zamanlardan daha çok muhtaç olduğumuzu şu zamanda bu kampanyayı destekleyenleri candan kutluyor, yürekten tebrik ediyoruz.

Yüce dinimiz İslam, tam bir dolu dolu sevgi dinidir. Teslimiyet dinidir. Saygı ve kardeşlik dinidir. Bölüşüm, paylaşım, yardımlaşma ve dayanışma dinidir. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz anlayışını emreden bir dindir. Kur’an bu esaslarla doludur.

Hucurat suresinin 10. ayeti ki, şöyle buyurur; Müminler ancak kadeştirler. Öyle ise kardeşlerinizin arasını düzeltin. Birbirinize merhamet edin. (Seviniz ki) Allah da sizi (sevsin) ve size merhamet etsin, sizleri bağışlasın, buyurur.

R.SAV. hazretleri de; “İman etmedikçe cennete girmezsiniz. Birbirinizi yürekten sevmedikçe olgun ve kamil iman sahibi mümin olamazsınız. Birbirinizi seviniz, birbirinizi sayınız, hak ve hukukuna riayet ediniz. Birbirinize asla haksızlık yapmayınız. Sırt çevirmeyiniz. Size aranızda sevgiyi çoğaltacak bir kolaylık söyleyeyim mi, aranızda çok çok selamlaşınız, selamı yayınız. Halleşiniz, hatırlaşınız, yani birbirinizin hal ve hatırını sorunuz, buyurmak suretiyle sevginin ne kadar önemli bir duygu olduğunu bizlere bildirmiştir Resulüllah SAV.

Sevgi, insanları birbirine ayrılmaz bir bağ ile bağlayan manevi bir güçtür. Toplum sevgi ile beslenir. Toplumda sevgi varsa huzur vardır. Güven ve emniyet vardır. Sevgi yoksa nefret vardır. Nefret ise düşmanlığın anasıdır. Bunun ilacı ise sevgidir.

Anadolumuzun kutlu insanlarından, evliyadan Hacı Bektaşi Veli ne buyurur;

Bir olalım, iri olalım, diri olalım, elimize, dilimize, belimize sahip olalım. Sevelim, sevilelim.

Mevlana ne demiş; Sevgi zindanı saray, nefret sarayı zindan eder.

Yunus Emre de şöyle der sevgi için;

Elif okudum ötürü

Pazar kurdum götürü

Yaratılanı sevelim

Yaratandan ötürü.

Onun için sevgi bir güne veya bir haftaya sığacak bir duygu değildir. Bütün zamanı kapsayan coşkun bir ilahi lütuftur.

En büyük sevgi hiş şüphe yok ki Allah ve peygamber sevgisidir. Allah sevgisi bütün sevgilerin anası, ana kaynağıdır.

İnsan, Allah’ın en yüce varlığı ve en kutsal eseridir. Allah’ı seven, insanları da mutlaka sever. Çünkü sanat eserine sevgi, o eserin sahibi olan sanatkara saygıdır.

Filozoflar demişlerdir ki, insanınn yaratılışını azaları nın dizayn edilişi ve mükemmel bir uyumla işleyişini tedkik eden bir ki onun yaratıcısını bilmiyor bilemiyorsa o kişi ya deli veya inkarcıdır. Kasıtlı nankördür, demişlerdir. Onun için en kutsal sevgi Allah cc hazretlerinin sevgisi ve saygısıdır.

Dünyada ne kadar varlık varsa o kadar da sevgi vardır. Bunların en başında ana, baba, evlat, kardeş, akraba, dost, yar, yaren, can, canan, din, iman, vatan, millet, devlet, bayrak, mal, mülk, makam, mevki sevdası bunlardan bazılarıdır. Sevgi kutsal bir duygudur. Herşeyi ayırımsız sevmeliyiz.

Bu vesile ile kutlamakta olduğumuz Toplumsal Sevgi Haftası’nda Çorumumuzda sevgiyi coşkulandıralım. Sevgi haftasının; sevgi seli ve sevgi yumağı haline getirmesini canı gönülden tebrik ediyor ve başarıya ulaşmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

Herkesi sevmeye, sevilmeye davet ediyoruz. Şu yalan dünya kimseye kalmaz. Haydi sevmeyen kalmasın aramızda. Nefret olmasın. Sevelim, sevilelim, mutluluğa erelim.

Hepimiz Adem’in evlatlarıyız. Adem ise topraktandır. Bunu unutmayalım.