2 Temmuz 2011’de, Çorum Lisesinin bahçesinde geleneksel 3. Çorum Lisesi Mezunlar Gününü kutladık.

Çorum Lisesi 1946 yılından bu yana 65 yıldır yetiştirdiği on binlerce öğrencisiyle

Türk eğitim dünyasının temel taşlarından biridir.

Sabahın erken saatlerinde lisenin bahçesinde toplanan mezunlar sınıf ve dönem arkadaşlarını görmek için her geleni baştan ayağa göz ucuyla kollamaya başladılar.

Pilav günü için Çorum Haber’de yazılarımla ve telefonla ulaşmaya çalıştığım dönem arkadaşlarımdan pek çoğu maalesef gelmediler.

Yazlıkta olanlar yolun uzaklığından, Çorum ve kazalarında olanlar da işlerinin çokluğundan (fasl-ı hazanı yaşayan bizim kuşağın ne gibi bir önemli işleri olur, anlayamadım)  bu anlamlı günümüze katılmadılar. Bazıları da pilav gününü

Pazar günü sanarak gelmemişler.

Hacıköy’den çağırdığım Sallar köyü muhtarı Rahmi Koçak, Muhasebeci Ayhan Özsoy, İskilip’ten öğretmen İsmet Kasımcan, öğretmen Ahmet Pabuççu, Alaca’dan  Savcı İsmail Seçer, Çorum’dan Avukat Adnan Çırakoğlu, öğretmen Müjgan Serim, Müfettiş Ramazan Yağız, öğretmen Necmi Hurku, öğretmen Mustafa Özçatalbaş, Osmancık’tan öğretmen Mustafa Gürsoy (Göbel), öğretmen Bekir Gürsoy (Göbel)

Eczacı Mustafa Boyvat ve Bankacı Yılmaz Dündar ağabey gözüme çarpan bizim kuşağın temsilcileriydiler.

Hasretle kucaklaştığımız sınıf arkadaşlarımız arasında öylesine duygusal bir ortam oluştu ki, ağlamamak için kendimi zor tuttum. 

Öğretmenlerimizden tek Matematik öğretmenimiz Metin Aşkın vardı. Herkes elini öpmek için sıraya girdi. Metin bey hepimizi kucaklayarak, yanaklarımızdan öptü.  Çorum’un duayen gazetecilerinden Mehmet Yolyapar, sanayicilerden Uğur Barlık ve siyasilerden Adnan Türkoğlu ile görüşerek, sevgi ile kucaklaştık.

Sunucu Edebiyat öğretmeni Ülkü Egeli’nin çağrısıyla açış konuşmasını yapan Çorum Lisesi Müdürü Hasan Hüseyin Hastaoğlu herkesi sevgi ve saygı ile selamladıktan sonra, Çorum Lisesi pilav günlerinin mimarı eski Çorum Lisesi Müdürü Ahmet Güngör’ü sahneye alarak teşekkür plaketi verdi.

Ahmet Güngör hocam yaptığı konuşmada1946 yılında “Çorum Lisesi” olarak eğitime başlayan lisemizin tekrar eski adına kavuşturulmasının gerektiğini söyledi.

Daha sonra Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan kısa bir konuşma yaptı. Mezunlar adına ben de kısa bir konuşma yaptıktan sonra, geleneksel 3. Pilav Günümüze şu dörtlükle tarih düşürdüm.

Çorum Lisesinden feyz aldık, hayata tırmandık,

Dünyanın dört bir yanında dolu dolu yaşadık,

Hayatın mektebinde hep Çorum’u temsil ettik,

Vuslat zamanı geldi, bahçemizde toplandık…(Mehmet Özata) 

Konuşmamı, “1963 yılı mezunları olarak bu gece Çorum Şehir Kulubünde toplanarakeski günlerimizi anacak ve herkes kesesinden yiyip içerek saltanatımızı kutlayacağız” diyerek bitirdim, ama kimse gelmeyince,  biz de Avukat Adnan Çırakoğlu, Avukat Yılmaz Köse ve Sabri Güngör’le beraber Sabri beyin İçeridere’deki bağında toplanarak felekten bir gece çaldık. Bağdaki sözlü, sazlı muhabbetimizle ruhlarımızı yücelttik.

İçeridere bağlarında muhabbeti demledik,

Şarkılarla, türkülerle gönlümüzce eğlendik,

Varlık, yokluk âleminde hidayeti aradık,

Gönül gözümüz açıldı, varlığımıza şükrettik…(Mehmet Özata)

Bu güzel ve çok anlamlı günü bizlere yaşatan, Okul Müdürü H.Hüseyin Hastaoğlu, Edebiyat Öğretmeni Şerif Aslan, Edebiyat öğretmeni Aytekin Kırdıoğlu, sunucu Ülkü Egeli ve emeği geçenlere teşekkür eder, selam, sevgi ve saygılar sunarım.