Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018’i “Troya Yılı” ilan etmişse, 2019 da “Hattuşa Yılı” ilan edilmeli diyoruz.

Üstelik, Çorum’un plaka numarası ile biten yıllar yüz yılda bir geldiğine göre, 2019 yalnızca “Hattuşa Yılı” ile de sınırlı kalmamalı, Çorum’un her alanda atağa kalktığı bir yıla dönüştürülmeli önerisini getiriyoruz.

Ve doğrusu, Çorumlulardan gördüğümüz destek de olağanüstü.

Çünkü, Çorum’un atağa geçmesi ve hak ettiği, ihtiyaç duyduğu yatırımları, hizmetleri güçlü bir şekilde talep etmesi gerektiğine herkes inanıyor. 19 rakamı da bunun için bir vesile…

İnanıyoruz ki, her şey güzel olacak.

*

Bu konuya yoğunlaştığımızdan beri, “Troya Yılı” ile ilgili basında çıkan haberleri ve yorumları da daha bir dikkatle izliyoruz.

Örneğin 16 Ocak 2018 günlü Hürriyet’te Ertuğrul Özkök, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un gazetecilere verdiği “bu yılın Türkiye’de Troya Yılı olarak kutlanacağı” haberini aktarıyor ve Troya’nın yüzü olması için Brad Pitt’le görüşmeler yapıldığı bilgisini paylaşıyor.

Bu yazıdan, eğer 2019 yılı “Hattuşa Yılı” ilan edilirse, “Hattuşa’nın yüzü” olarak da dünya çapında bir yıldızın düşünülmesi gerektiği sonucunu çıkarıyoruz.

Gerçekten heyecan verici.

*

18 Ocak 2018 günlü Cumhuriyet’te yer alan yazı ise, “Troya Yılı” ile birlikte çok temel konuların da su yüzüne çıktığını göstermesi bakımından ilgi çekici.

Selda Güneysu’nun yazısının başlığı: “Meclis Troya Hazineleri’ni istiyor”…

Yazının girişi de şöyle:

Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin araştırılması için Meclis’te kurulan komisyon, ‘Troya Hazineleri’ için devreye girdi. Bir bölümü Çanakkale’den Almanya’ya kaçırılan ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında Rus askerlerinin Berlin’de savaş tazminatı olarak el koyup Puşkin ve Hermitage müzelerine götürdüğü hazinelerin iadesini bu kez Meclis isteyecek.

*

Öyle anlaşılıyor ki, yıl boyunca Troya, kültür, sanat ve turizm dünyamızın en önemli gündem maddesi olacak.

Ve Troya’nın, yurt içinden ve dışından, her zamankinden daha yoğun bir turizm hareketine sahne olacağını tahmin etmek de zor değil.

Dileğimiz, Çorum’un da “Hattuşa” markasıyla 2019’da benzer bir turizm hareketlenmesini yakalaması…

Umutla bekliyoruz.