Çorum’un hızlı değişen gündemi, yoğun siyasi gelişmeler ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle dikkatlerden kaçmış olabilir, ama geçtiğimiz günlerde gazetemizde ciddi bir öneri yer aldı:

“2019 Hattuşa Yılı ilan edilmeli”

İsviçre’de yaşayan hemşehrimiz, Türk-İsviçre Seyahat Acentaları Birliği (TİSAB) Başkanı Hüseyin Samsunlu, gazetemizi ziyareti sırasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018’i “Troya Yılı” ilan ettiğini belirterek, 2019’un da “Hattuşa Yılı” ilan edilmesi için girişimlerde bulunulmasını öneriyordu.

Hüseyin Samsunlu’nun da değindiği gibi, Çorum’un plaka numarasını taşıyan 2019, Çorum için her bakımdan anlamlı bir yıl olabilir.

Daha doğrusu, 2019’u “anlamlı” hale getirmek için, tüm kurumlarıyla ve bireyleriyle, Çorum’un seferber olması gerekir.

Zira, 19’la biten bir sonraki yıl, tam 100 yıl sonra gelecek.

*

Çorum, 2019’u “özel” hale getirmeyi önce kendi gündemine almalı.

Örneğin, 28 Ocak 2018 tarihinde Ak Parti İl Kongresi’ne katılmak üzere Çorum’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletilecek Çorum’un istekleri ve beklentileri arasında “2019 Hattuşa Yılı ilan edilmeli” talebine de yer verilmeli.

“Kadeş” ve “Barış” konularına büyük duyarlılık gösteren Sayın Cumhurbaşkanı, öyle inanıyoruz ki, “Hattuşa Yılı” isteğine de kayıtsız kalmayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019’u “Hattuşa Yılı” ilan etmesi ise, Çorum’un turizmde beklediği atılımın ilk adımını oluşturabilir.

*

Düşünülecek olursa, yüz yılda bir gelen 19’lu yıl, Çorum’un taleplerini Ankara’ya daha rahat iletmesi açısından da bir fırsattır.

Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’e ülke olarak nasıl büyük anlamlar yüklüyorsak, 2019 da Çorum için aynı şekilde anlamlı hale getirilebilir.

Çorum Havalimanı’nın 2019’da hizmete açılması,

Çorum Yüksek Hızlı Tren Projesi’ne 2019’da başlanması,

Çorum’u profesyonel futbol liglerinde temsil eden Çorum Belediyespor’un, bu yıl 2. Lige, 2019’da da TFF 1. Lig’e yükselmesi,

Savunma sanayii, elektrikli otomobil, güneş enerji sistemleri gibi geleceğin sektörlerinde büyük yatırımların 2019’da hayata geçmesi,

Çorum’un ihtiyacı olan Kültür ve Sanat Kompleksi’nin yapımına 2019’da başlanması…

Başkaca, Çorum’u ileriye taşıyacak daha pek çok yatırım gibi…

*

Gerçekten, Çorum’un 2019’da ekonomi, kültür-sanat, turizm ve spor alanlarında ciddi bir yükselişe geçtiğini düşünebiliyor musunuz?

Hayali bile güzel.