Çorum geçmişten günümüze mütevazılığını hiçbir zaman elden bırakmamış, Devletine başkaldırmamış, ne verildiyse onunla yetinmiş bir ilimizdir.

70’li yılların başında Ankara’da postanede, bir kişi karşısındaki, kim bilir kiminle konuşur bilinmez, ama bir ara “Yahu!... senin yaptığını Çorumlu yapmaz!” dedi. Ben 18 yaşında bir genç Çorumlu olarak bu sözün ne anlama geldiğini düşündüm. Yarım asırdan beri de neden söylendiğini bulamadım. Bir sürü abuk sabuk anlatımları dikkate almazsanız, Çorumlu kimseye bir şey yapmamış. Ankara’da neredeyse Çorum’un il nüfusu kadar Çorumlu yaşar. Bunlar geçmişte ya apartman kapıcısıydı, ya beden işçisi…Haline şükredip işine bakardı. Şimdi pek çok işadamı, yüksek bürokrat hemşehrimiz var. Onlar da yine tevazu içinde, devletine-milletine bağlı şekilde yaşarlar.

Oysa Çorum toprakları çok sayıda tarihi şahsiyet yetiştirmiştir. Fatih’in hocası Akşemseddin bu topraklarda doğmuş büyümüş, sonra Fatih Sultan Mehmet Han gibi ulu bir padişahın hocası olmuştur. Mezarı her ne kadar Bolu Göynük’te olsa da bu toprakların insanıdır.

Daha sonra meşhur 7-8 Hasan Paşa, Baltacı Mehmet Paşa yine bu topraklardan çıkmıştır. Yakın zamanda dünyaca ünlü hukuk hocası, hocaların hocası, Ordinaryüs Profesör Hıfzı Veldet Velidedeoğlu bu topraklarda yetişmiştir. Yine ünlü bilim insanlarımız Profesör Bahri Savcı’yı ve Bedri Karafakioğlu’nu unutmamamız gerekiyor.

Şimdi bu yazılar biraz yeni yıl latifesi sayılsın ama biraz da gerçekleri şöyle bir hissettirmek istiyorum. Cumhuriyet’ten günümüze Çorum kendi yağıyla kavrulmuş, Devletten çok bir şey istememiştir. Biraz sitem edeceğim ama, bu şehre Üniversiteyi emsal illere göre 15 sene sonra kurdunuz. Havaalanı, demiryolu kurma konusunda diğer illere gösterilen cömertlik neden gösterilmez? Ben bunu soruyorum. Belki bu sözlerimden sonra bana işte “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz!..” derseniz deyin.

Çorumlu girişimci kardeşlerimiz her zaman olduğu gibi, kendi dinamikleriyle şehrimizin kalkınması için ellerinden geleni yapacaklardır. Bir zamanlar elde ettiği “Anadolu Kaplanı” unvanının da ötesinde ben Çorum’u Anadolu’nun uyanan devi olarak anılmaya aday olarak görüyorum.

Bu vesileyle tüm hemşehrilerimizin yeni yılını kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.