26.05.2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11597 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile eşik değerler düşürülerek bağımsız denetime tabi olma kriterleri yeniden belirlendi. Karar ile 2018 yılında bağımsız denetime tabi olan şirket sayısında önemli bir artış bekleniyor.

Kararın ekli I sayılı listesinde sıralanan ve herhangi bir ölçüte tabi olmaksızın bağımsız denetime tabi bulunan sermaye piyasaları, bankacılık, sigortacılık, medya vb. özel bazı sektörlerdeki şirketler ile yine daha düşük hadlere tabi bazı özellikli şirketlerin yanı sıra bağımsız denetim yaptırma zorunluluğuna ilişkin genel ölçütler şu şekilde belirlendi:

Aşağıda yer alan 3 eşik değerden herhangi ikisini üst üste (2017 ve 2016 yıllarında) aşan sermaye şirketleri 2018 yılı için bağımsız denetime tabiler:

a) Aktif toplamı 35 milyon Türk Lirası (Değişiklik öncesi 40 milyon TL ve üstü şeklindeydi)

b) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon Türk Lirası (Değişiklik öncesi 80 milyon TL ve üstü şeklindeydi)

c) Çalışan sayısı 175 kişi (Değişiklik öncesi 200 ve üstü şeklindeydi).

Sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık sayılan şirketler için eşik değerler:

a) Aktif toplamı 15 milyon Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı 20 milyon Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı 50 kişi olarak belirlendi.

Bağımsız denetim uygulamasında “şirket” tabiri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında bulunan bütün sermaye şirketlerini (anonim, limited ve eshamlı komandit şirketleri) kapsıyor.

Şirketler, Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin eşik değerini art arda iki hesap döneminde aştığı takdirde müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim yaptırmak zorundalar.

Eşik değerleri aştığı için bağımsız denetime tabi şirket, art arda iki hesap döneminde üç ölçütten en az ikisine ait eşik değerlerin altında kaldığı ya da bir hesap döneminde bu ölçütlerden en az ikisine ait eşik değerlerin yüzde 20 veya daha fazla oranda altında kaldığı takdirde müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkıyorlar.

Eşik değerlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından şirketin tabi olduğu mevzuat uyarınca hazırlanmış olan son iki yıla ait finansal tablolar; çalışan sayısı bakımından ise son iki yıla ait ortalama çalışan sayısı esas alınıyor.

Eşik değerlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde şirketler, bağlı ortaklık ve iştirakleriyle birlikte dikkate alınmak zorunda.

Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketlerde aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok ediliyor), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklık ve bağlı ortaklığın son iki yıla ait ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınarak zorunluluk belirlenmek durumunda. İştirakler açısından, iştirake ait söz konusu kalemler şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınarak eşik değerlerle mukayese yapılmaktadır.