Bilindiği üzere gerek 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gerekse 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca tacirler, ticari faaliyetlerinin takibi ve kazançlarının tespiti amacıyla Kanun ve ilgili idari düzenlemelere uygun bir şekilde defter tutmak zorundadırlar. Bu kapsamda tutulan defterler başlıca yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile muhasebesel işlemlerle ilgisi olmayan genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yönetim kurulu karar defteri ve pay defterinden oluşmaktadır. Bu defterlerden fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defteri her hesap döneminin sonunda notere ibraz edilmek suretiyle kapanış tasdikine tabi tutulmuştur.

Türk Ticaret Kanunu’nun 64. maddesinin 3. fıkrasında "...Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır..." hükmüne yer verilmiştir.

Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan 1 Sıra no.lu Elektronik Defter Genel Tebliğine göre elektronik ortamda tutulan yevmiye defterlerinde ise hesap döneminin son ayının beratının alınması kapanış onayı yerine geçmektedir.

Fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin kapanış tasdikinin hiç yaptırılmaması veya süresinden sonra yaptırılması Vergi Usul Kanunu'nda re'sen vergi tarhiyatı sebepleri arasında sayılmıştır. Bu durum ayrıca Vergi Usul Kanunu'nun 352. maddesinde 1. derece usulsüzlük cezası kesilmesini gerektiren fiiller arasına dahil edilmiştir.

Öte yandan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64 ve 562. madde hükümleri uyarınca 2017 yılına ait fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin kapanış onayını en geç 30.06.2018 günü mesai saati bitimine kadar notere yaptırmayan mükelleflerin 6.190.-TL idari para cezası ile cezalandırılmaları söz konusudur. Bunun dışında, olası bir ticari ihtilafta, tasdiki hiç yaptırılmamış veya süresi geçtikten sonra yaptırılmış olan yevmiye defterleri, tacir lehine delil olarak kullanılabilme vasfını da yitirmektedir.