1970’lerden başlayarak, ama daha ağırlıklı olarak 1980’lerde, “sanayi kenti” olma yolunda önemli adımlar atan ve girişimci ruhunu, cesaretini, özverisini tüm Türkiye’ye kanıtlayan Çorumlu, bu yürüyüşünü sonlandırabilmek için “altyapı”ya ihtiyaç duyuyordu.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, “Çorum Sorunları” adı altında pek çok toplantı düzenledi. Bu toplantılarda, bir yandan Çorum’un motivasyonu artırılmaya çalışılırken, diğer yandan da altyapı açısından beklentiler dile getirildi, raporlaştırıldı ve devleti yönetenlere ulaştırıldı.

Bunlardan bir kısmı gerçekleştirildi; (ÇORUM HABER’in verdiği -tarihe geçen- mücadeleler sonucu) Şeker Fabrikası, bölünmüş yol gibi beklentiler karşılık buldu. Üniversite, Çorum’un hak ettiği gibi 1992’de değil, 14 yıl gecikmeyle 2006’da kuruldu. Barajlar yapıldı, başkaca bir takım yatırımlar hayata geçirildi.

Türkiye’nin gelişmesine paralel olarak, elbette Çorum da bu gelişmelerden bir ölçüde payını alacaktı. Ama, “sanayileşme” yolunda gösterdiği yüksek performans, ne yazık ki, devlet tarafından hiç ödüllendirilmedi. Dahası, “Bu Çorum da fazla ileri gitti” denilircesine, yer yer önüne engeller konuldu, sanayileşme hızı kesildi.

Çorum’un en önemli beklentileri, Samsun limanına ulaşabilmek için “demiryolu”, dünya pazarlarına açılabilmek, küresel ekonomiye eklemlenebilmek için de “havaalanı” idi. Bakmayın bazılarının çokbilmişlik taslamasına, demiryolu konusundaki gelişmeleri en yakından takip etmiş ve etmekte olan birkaç Çorumlu’dan biriyim. Ayrıntıları yeri geldikçe yazıyorum, yine de yazacağım.

Havaalanı konusunda ise, kaç manşet attım, kaç yazı yazdım, sayısını unuttum. 250 bin kent nüfusuyla, -istediğimiz düzeye ulaşmasına izin verilmemiş olsa da- sanayi potansiyeliyle, Çorum, bölgesinin en önemli kenti, ama “üvey evlat” muamelesinden bir türlü kurtulamıyor ve hak ettiği yatırımları ne yazık ki alamıyor.

Havaalanı, bunların başında geliyor. Çorumlular, iyi niyetle “kısa vadeli çözüm” olarak, Merzifon Askeri Havaalanı’na sarılmışlar ve Amasyalıların, Merzifonluların haberi bile yokken, bu yönde girişimlerde bulunmuşlardı. Ama, orta vadede kendi havaalanlarından hiç vazgeçmemişlerdi.

Bu iyi niyetli yaklaşım, şimdi Çorum’un aleyhine kullanılıyor; “Merzifon varken, Çorum’a havaalanı gereksiz” deniliyor. Akıncı üssünden bazı filoların aktarılmasına bağlı olarak, Merzifon’un sivil uçuşlara kapatılması gündeme gelince de, Çorumlulara, yapımına başlanacak Yozgat Havaalanı adres gösteriliyor veya Çorum ile Amasya arasına yeni bir havaalanı yapılmasından bahsediliyor.

Beyler! Çorum bölgenin en büyük kentidir. Daha küçük komşularının bağlısı, yancısı, oyuncağı olamaz! İlle de ve ille de Çorum’un kendi havaalanı yapılmalıdır! Yarım kalmış havaalanı tamamlanmalıdır! Çorum Havaalanı yapıldığında, Merzifon’dan uçan Çorumlu yolcu sayısı 4’e katlanacaktır.

İHA, 31 Aralık 2016 Cumartesi günü, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Yozgat, Karaman ve Tokat havalimanı yapım projelerini onayladığı haberini geçti. Bu illerimize hayırlı olsun. Ama, Çorum’un da hakkını yemeyin! Çorum’un da hakkını teslim edin!

Onun için diyoruz ki; 2017 Çorum’un üvey evlatlıktan kurtulduğu yıl olsun. Çorum’u yönetenlerin, milletvekillerinin, yerel yöneticilerin, mesleki ve sivil toplum kuruluşlarının, sokaktaki her bir Çorumlu’nun boynunun borcudur bu doğrultuda çaba göstermek, emek vermek! Bu kentin geleceğine, çocuklarına, torunlarına karşı sorumluluğudur! Tarihe karşı sorumluluğudur!