Yeni Nesil Yazar Kasa; Mükelleflerin kullanmış oldukları mevcut yazar kasalar hurdaya çıkıyor!. 01.01.2016 tarihinden itibaren başlamak üzere yazar kasa kullanmak zorunda olan tüm mükellefler "yeni nesil yazar kasa" alarak kullanmak zorunda kalacaklar.
2013 yılında çıkarılan bir düzenleme ile belirli tarihlerde ve belirli mükellef guruplarına yönelik olarak yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu getirilmişti. Bu mükellefler halen yeni nesil yazar kasalarını kullanmaya devam edecekler. Bunlar dışında kalan ve perakende satış yapan her mükellef mevcut yazar kasalarını 31.12.2015 tarihinden itibaren kullanamayacaklar ve en geç Aralık ayı içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek yeni nesil yazar kasa işlemlerini tamamlayacaklardır.
E-Uygulamalar; 2016 yılında yine birçok vergi mükellefi e-fatura kullanma dolayısı ile e-defter kapsamına girmek zorunda kalacaktır. 20.06.2015 tarihli 454 nolu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile e- fatura kullanma zorunluluğu yeniden belirlendi. Bahse konu bu tebliğ ile 2014 yılı bürüt satış hasılatı 10.000.000TL ve üzeri olan tüm mükellefler e- fatura kapsamına alındı. Dolayısı ile e-fatura kapsamına giren bu mükellefler aynı zamanda e- defter sistemine de geçmek durumundalar. Bu nedenle Aralık ayı içerisinde 2016 yılı için kullanacakları e- defter ve e- faturaları için müracaat ederek beratlarını Gelir İdaresi Başkanlığından almak ve başvurularını yapmak zorundalar.
Ayrıca internet üzerinden satış yapan mükelleflerden bürüt satış hasılatı 5.000.000 ve üzeri olanlar yine 01.01.2016 tarihi itibari ile e-arşiv uygulamasına geçeceklerdir.
E-uygulamalar kapsamına giren mükelleflerimiz, şimdiden muhasebe program alt yapılarını e-fatura, e-defter, e-arşiv hükümlerine uygun hale getirmek için ilgili firmalar ile iletişime geçerek yapmaları gerekmektedir. Yıl sonuna bırakmaları halinde bazı sorunlar çıkma ihtimalini dikkate alarak cezalı duruma düşmeleri söz konusu olabilecektir.
Bağımsız Denetçi Seçimi ; Geçtiğimiz yıllarda yasalaşan Türk Ticaret Kanunu kapsamında bazı şirketler bağımsız denetim kapsamına girmiştir.
Bu düzenleme ile; 2015 yılı Aktif Toplamı: 50 milyon ve üzeri
Yıllık Hasılatı: 100 milyon ve üzeri
Çalışan Sayısı: 200 ve üzeri, olan ve bu 3 kriterlerden 2'sini üst üste 2 yıl sağlamış olan şirketler bağımsız denetim kapsamına gireceklerdir.
Kapsama Giren şirketler 31.12.2015 tarihinden önce genel kurul yaparak bağımsız denetçisini seçmek ve sözleşme yapmak zorundadırlar. Bu zorunluluğu yerine getirmemeleri halinde;
• Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmüne girecektir. (TTK Md. 397/2).
• Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması, bu tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması be ibrası söz konusu olamayacaktır.
• Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması şirketin, kar dağıtımına, sermaye değişikliklerine engel olacaktır.
• Mali tabloları YMM ve SMMM’ler tarafından onaylanamayacaktır.
• Denetçi seçilmemesinden doğacak zararlardan yönetim kurulu sorumlu olacaktır.