Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs kutlama etkinlikleriyle ilgili açıkladığı genelge geçen haftalarda kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında yer aldı.

Bizim  kuşak daha iyi anımsayacaktır;

Ulusal bayramlara katılmak bizim için benliğimizi kanıtladığımız ve özgüvenimizi tazelediğimiz günler olurdu.

Okul çağına  henüz gelmediğim  yaşlarda Ulusal bayramlar geldiğinde,  dedemin yanından hiç ayrılmaz, resmi geçit ve töreni izlemeye gitmeyi sabırsızlıkla beklerdim. Gittiğimde de her seferinde heyecan ve hayranlıkla izlerdim.

Sonra dedemin de katıldığı ve halkın davullu zurnalı,  coşkulu kutladığı  kalabalıkta ben de en güzel saatlerimi geçirirdim.

Dün gibi hatırlıyorum.

Şölen gibi…

Kuşkusuz bu kutlamaların bir “şölen” boyutu vardı. Ancak, aynı zamanda bu bayramlar ulusal değerlerin verildiği ve kavratıldığı günlerin başında gelmekte idi.

Peki, ne oldu da Ankara dışındaki kutlamalar kapalı mekanlara alınma kararı alındı. Hükümetin yayınladığı genelgeyi okudum.  Şu gerekçeler ileri sürülmüş;

Otoriterdi kaldırdık!

Havanın soğuk olması ve buna bağlı sağlık sorunlarının yaşanması,

Öğrencilerin derslere ilgisinin azalması ve motivasyonlarının düşmesi,

Gönüllü olmayan öğrencilerin velilerinin okullarla ilişkisinin bozulması.

Bizim kuşağın düşüncesi, gerekçelerden hiçbiri ulusal bayramların kaldırılmasının gerekçesi olamaz.

Ve hiçbiri inandırıcı değil.

Neden bizim kuşak böyle düşünüyor?

19 Mayıs Bayramı ülkemizde 1926’dan beri kutlanıyor. 19 Mayıs 1919 Dünya’da emperyalizme karşı kazanılan ilk bağımsızlık savaşının başlangıcıdır. Bu yüzden Atatürk bağımsızlık savaşının başladığı bugün için “doğum günüm” ifadesini kullanmıştır.

Kaldı ki ulusal ve dini bayramlar, ulus bilincinin pekişmesinde, yurt sevgisinin gelişmesinde, ülke bütünlüğünün korunması bilincinin güçlenmesinde çok önemli işlevler görürler. Bu günlerin kaldırılmas,ı toplumu bu bilinçten uzaklaştıracaktır. Hele okullardan bunu kaldırmanın bir tek amacı olabilir. Ulusal değerleri eğitim sisteminden uzaklaştırmak ve tasfiye etmektir. Ulusal değerlerin  verildiği ve kavratıldığı bu günler kaldırıldıkça toplum bu değerlerden gittikçe uzaklaşacaktır.

Her Gününüz Güzel Olsun.